Witam. Jeździłem dotychczas roxem zarejestrowanym i ubezpieczonym na poprzedniego właściciela. Muszę przerejestrować aeroxa na siebie.
Opiszcie mi procedurę krok po kroku.
-Jakie urzędu muszę odwiedzić?
-Co z ubezpieczeniem
-Jakie dokumenty mam ze sobą zabrać, co wypełnić?
Proszę was o pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny. Pozdro
Siema. Tydzien temu przerejestrowywałem sobie aeroxa i powiem Ci co zaliczyłem, aby sprostać temu wyzwaniu xD
1. Idziesz do urzędu miasta i gminy i robisz opłaty ( płacisz za dowód ). - zabierasz ze sobą umowę kupna i sprzedaży. Dostajesz dowód rejestracyjny tzw. " miekki ", który po dwóch tygodniach musisz iść wymienić go na " twardy " i jeśli masz tablice, na numerach jakie obowiązują w twoim mieście, to bierzesz ją i babka w urzedzie nakleja nowy znaczek, jeśli nie masz to musisz wykupić nową, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.
2. Jezeli skuter nie miał robionego przeglądu przez ostatnie 2 lata, to musisz zrobić. - Jakis nowy wymysl, bo kiedyś wystarczyło, że raz zrobisz przegląd i był on dożywotnio.
3. Idziesz do wybranego przez Ciebie ubezpieczyciela i opłacasz sobie ubezpiecznie. - zabierasz ze sobą umowę kupna i sprzedaży + stare ubezpieczenie.
4. Koszt całkowitej rejestracji w moim przypadku wyniósł 210zł. ( u Ciebie może wzrosnąć, gdyż nie wiem czy masz " dobrą " tablice, tzn czy numery są odpowiednie dla twojego miasta. )
Ja tylko pojechałem do urzędu i zapłaciłem 102,50zł za opłacenie umowy i dostałem miękki dowód, tablice i znaczek legalizacyjny. Potem tylko ubezpieczenie 39zł i po miesiącu twardy dowód.
No to od nowego roku widocznie doszły jakieś zmiany, bo kuzyn w tamtym roku też na siebie rejestrował i jego wyniosło około 130zł. Z tego co wiem, to w tamtym roku przegląd nie był obowiązkowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum